Зика вирус: генетично модифициран комар ли причинява епидемия?

  • Драматичното разпространението на вируса Зика държи в напрежение всички, особено жените, заради опасността потенциалните вреди за плода по време на бременност, да са били причинени от присъствието в Бразилия на генетично модифицирани комари (ГМК).

    Докато международните здравни експерти се събират в Женева, за да обсъдят избухването и възможните лечения на Зика вирус, възникват въпроси за това дали ГМК стоят зад епидемията, заразила вече 20,000 души.

    В средата на 2012 г., британската биотехнологична компания Oxitec пусна модифицирани насекоми, за да се намали общата популация на комарите, които разпространяват Чикунгуня и Зика вирус в североизточна Бразилия, без допълнителни проучвания на възможните нежелани реакции.

    "Това е много експериментален подход, който може да предизвика повече вреда, отколкото полза", заяви през 2012 г. пред Guardian д-р Хелън Уолъс, директор на GeneWatch институт,.

    Критици на Oxitec изтъкват, че районът, където са били пуснати ГМК е същият, където започна разпространението на вируса.От началото на епидемията в Бразилия са докладвани повече от 4000 случаи на бебета, родени с микроцефалия, като се оценява, че днес вероятно са заразени 1,5 милиона души.

Станете почитател на Класа