Световната политика обобщенa от Лавров

  • Руският външен министър Сергей Лавров започна своята традиционна годишна пресконференция с обсъждане на резултатите и предизвикателствата пред Русия и международната общност през 2015 г. По-специално, министърът отбеляза "безпрецедентната интензификация на терористична заплаха. "

    В този контекст, Русия се опитва да действа активно, отбеляза Лавров, добавяйки, че "Русия е действала не само да защити националните си интереси, но също така и да упражни своята отговорност за състоянието на света."

    В тази връзка, министърът подчерта началото на руската антитерористична операция в Сирия, която "наистина промени ситуацията в страната и намали територията, контролирана от терористите". Същевременно, заяви той някои се борят срещу терористите и техните съучастници, като се опитват да ги използват за своите едностранни и егоистични интереси", каза Лавров.

    "Ясно е, че е невъзможно да се защитим от тероризма само с военни средства, необходимо е да се съчетаят военните действия с политически процеси за разрешаване на конфликта, с мерки, за да се предотврати използването от терористи на икономическата инфраструктура" каза Лавров, позовавайки се на ИД в Сирия и Ирак, която контрабандира петрол за Турция.

    "Ситуацията в световната икономика остава нестабилна, което се усеща от почти всички страни", каза Лавров. "Въпреки това, в този контекст, ние отбелязваме опитите някои да реализират собствените си интереси за сметка на другите, създавайки затворени икономически съюзи, разделяйки световното икономическо пространство", информира министърът.

    "Продължават усилията за сдържане на Русия и за получаване на едностранни ползи, дори да ни накажат за това, че водим независима външна политика," каза Лавров. В същото време той отбеляза, че Русия е готова за "по-конструктивен и близък диалог със Западна Европа и САЩ, за партньорство и сътрудничество, но само въз основа на равни права и взаимна изгода, ненамеса във вътрешните работи по отношение на основните интереси на всяка от страните. "

    "За момента ние продължаваме да виждаме продължение на една неконструктивна и опасна за Русия позиция, включително засилване на военния потенциал на НАТО в близост до нашите граници и създаване на европейски и азиатски сегменти на глобалната система на ПВО на САЩ. ", каза министърът, като добави, че Русия смята подобни действия за "дестабилизиращи и недалновидни. "


    Сергей Лавров изрази надежда, че "е възможно да се разреши ядрения въпрос на Корейския полуостров", като целта е, че "никой на полуострова да няма ядрени оръжия: Нито Северна Корея, нито Южна Корея нито САЩ. "

    В същото време, министърът отбеляза, че Русия "не е сигурна, че Северна Корея е тествала водородна бомба" и ако все пак е така, това ще означава неефективност на ограниченията, въведени от Съвета за сигурност във връзка с предоставянето на материали, свързани с ядрената програма на страната.


    "Иска ми се САЩ да " рестартират взаимоотношения с всички, презареждането да е общо, всички да потвърдим отново нашия ангажимент към Хартата на ООН, нашата вярност към принципите, изразени в този документ, включително за ненамеса във вътрешните работи, зачитане на суверенитета и териториалната цялост и правото на народите на самоопределение ", обяви Лавров.

Станете почитател на Класа