Китай спечелил милиарди долари от падащите цени на петрола

  • Годишните спестявания на Китай поради глобалния спад в цените на суровините са в размер на 460 милиарда, изчисли Кенет Къртис, бивш заместник-председател на Goldman Sachs Group Inc. в Азия.
    Според него, азиатският гигант е спечелил 460 000 милиона от по-евтин петрол, от падащите цени на металите, въглищата и други енергийни и селскостопански стоки.

    "Китай е най-големият победител при падащите цени на суровините. Важна част от тази неочаквана печалба се прехвърля към населението му", каза Къртис.

    Експертът отбеляза, че ползите ще предизвикат намаляване цените в страната, от бензина до отоплението, а и на разходите за суровини в заводите. "Китай ще увеличи усилията си да преориентира своя модел на икономически растеж от зависимост от тежката промишленост и инвестициите към потреблението и услугите".

    Също така, спадът в цените на суровините, увеличи салдото по търговския баланс на страната през 2015 г. до 594 500 милиона долара, което помага за смекчаване ефекта от износ на капитали, който пресираше юана.

    По-рано беше съобщено, че Китай се възползва от нискитецени на суровия петрол, внасяйки рекордни количества петрол.

Станете почитател на Класа