Корупцията във ВМС показа колко лесно е да се откраднат военни тайни на САЩ

Скандалът с корупцията, който разтърси военноморските сили на САЩ показа, че можете да получите достъп до класифицирана информация на въоръжените сили на страната, в замяна на мобилни устройства или малки суми пари, съобщава военният сайт "Stars and Stripes".

Съд на САЩ осъди на 27 месеца затвор моряка Даниел Лаюнг, един от участниците в голям корупционен скандал, избухнал през 2013 г. Той бе осъден за вземане на подкупи от сингапурската компания Glenn Defense Marine, която е предоставяла услуги на военноморските сили на САЩ в азиатските пристанища.

Благодарение на подкуп, компанията е получила милионни концесии от Пентагона за пристанищните операции на кораби от ВМС на САЩ, пише изданието, като същевременно подчертава, че Лаюнг е само една малка фигура в голяма корупционна схема.

"Именно събраните по делото доказателства разкриха колко лесно е да подкупвате в рамките на военната структура на САЩ и да получите секретна информация, без да бъдете разкрит в продължение на няколко години", информира порталът.

За 3 години, осъденият моряк е издал класифицирана информация на Glenn Defense Marine Азия за движението на военна кораби и търговските предложения от други фирми за услуги на Военноморските сили.

В замяна на информацията, изтегляна от специален компютър на кораба, той получил смартфони, таблети и други устройства, а от май 2012 започнал да получава от компанията месечно плащане в плик от $ 1000.

Станете почитател на Класа