САЩ започват киборг проект във въоръжените сили

  • Министерството на отбраната на САЩ е започнало да развива технология, която ще позволи на бъдещите войници да се свързват към външен компютър, използвайки биосъвместим невротрансмитер, голям не повече от един кубичен сантиметър, който да конвертира електрохимични невронни сигнали в двоичен език и обратно. Това е програма NESD - Neural Engineering System Design, която е първата стъпка към създаването на военни "киборги", съобщава DARPA на официалния си сайт.

  • Агенцията за научни изследвания, казва че целта е да се създаде възможност за пренос на данни между човешкия мозък и цифровия свят с по-висока резолюция и качество, отколкото сегашната технология позволява. За да се направи това, програмата има подкрепата на инициатива BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), която цели да представи дейността на всеки неврон в мозъка на човека и се фокусира върху развитието на невротехнологията.

  • Освен приложение във военната област, NESD е насочена към намиране на алтернативи за рехабилитация и лечение на пациенти с неврологични, слухови и зрителни увреждания. "Представете си какво ще стане възможно когато актуализираме нашите инструменти, за да отворим наистина канал между човешкия мозък и модерната електроника", каза директорът на NESD.

Станете почитател на Класа