Евтиният петрол ще престане да бъде благословия за Запада

Цената на петрола е по-важна, отколкото можем да си представим. Отскоро тя се състои само от две цифри и е в състояние да промени посоката дори на най-големите и най-влиятелните правителства.

Според германския вестник Frankfurter Rundschau ", по-ниските цени на петрола определят не само доходите на милиони хора. Съдбата на правителства и политическият баланс в много региони също зависи от тези цифри. Така сегашният спад би могъл да генерира размирици в най-засегнатите страни и дори да доведе до протести и масова емиграция.

В страните вносителки, като Германия, евтин петрол е благословия: потребителите и предприятията могат да спестят милиарди евро. Но техните спестявания са загуба на страните доставчици, които зависят от износа на петрол.

Сривът на цените на петрола "ще има дълбоки последици в целия свят, с потенциал да дестабилизира правителства и региони и да променя световната икономика неочаквано и по траен начин", прогнозира списанието Politico Magazine. Според ръководител на изследванията на енергията в Citigroup, "тъмната страна на ниските цени на петрола започва да се проявява у дома и в чужбина." Експертът предполага, че "в международен план, ниските цени на петрола предизвикват хаос в страните износителки, а също и визносители на произвежданите от петрол продукти като Китай, световната търговия пресъхва.

Станете почитател на Класа