Франция подкрепя вдигането на санкциите срещу Русия


  • "Франция възнамерява да поиска вдигане на икономическите санкции срещу Русия през лятото на тази година" заяви Емануел Макрон, министър на икономиката и финансите, цитиран от АФП. "Целта е да се гарантира възможността за вдигане на санкциите през лятото тази година, ако са изпълнени споразумения Минск", каза министърът по време на среща с френски бизнесмени в Москва.

    По време на Световния икономически форум в Давос (Швейцария), държавният секретар Джон Кери заяви, че вдигането на антируските санкции може да стана реалност в рамките на няколко месеца, в случай че споразуменията от Минск са приложени изцяло.

    В началото на януари, Хорст Зеехофер, министър-председател на Бавария и лидер на баварския Християнсоциален съюз (сестринска партия на Християндемократически съюз, водена от канцлера Ангела Меркел), каза че режимът на санкции вреди на Германия. "Искам да стане ясно, че е важно да има добри отношения с Русия. Санкциите се отразяват тежко на баварската икономика, включително на селското стопанство. Това значително намалява обема на бизнеса между компании, които правят бизнес с Русия", каза политикът.

    Много анализатори посочват, че, предвид силните връзки между Москва и 28-те страни-членки на ЕС, санкциите са източник на потенциални рискове за възстановяването на европейската икономика и по този начин – и за растежа на световната икономика. Според данни от 2014 г., общата търговия между Русия и ЕС е в размер на 330 млрд.

    През юли 2014 г. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции срещу Русия във връзка с положението в Украйна, които са удължавани няколко пъти. През август същата година Русия въведе пакет от санкции в отговор, включително ембарго за внос на широка гама от храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Станете почитател на Класа