Везувий - Заспалият Гигант

  • Последното голямо изригване на Везувий през 1631 остави около 6000 мъртви, докато през 1944 г. по-малко изригване донесе облаци от пепел и лава. Въпреки че е бил неактивен твърде дълго, този гигант все още предизвиква страх. Учените смятат, че колкото по-дълъг е неактивният период на вулкана, толкова по-силно ще бъде предстоящото изригване, според The ​​Independent.

    Нова оценка на възможното възобновяване на вулканичната активност на Везувий показва, че провинциите Неапол и Салерно, дом на близо три милиона души, са в опасната зона. Това разширяване на обхвата на щетите поставя около 63 нови градове и селища на тези провинции (с близо един милион жители) в жълтата зона с умерен риск, която според експерти ще изпита падащи камъни и вулканична пепел. 600,000 жители, разположени в района на най-голяма опасност или червената зона, ще пострадат от последиците от потока лава, горещите вулканични газове и твърди материали, които след изригването, може да достигнат скорост до 300 километра в час.

    Италианската Агенция за гражданска защита предупреди тази седмица, че дори умерено изригване може да причини сериозни щети в червената зона, способно е да срути сгради и следователно аварийният план в случай на предупреждение за предстоящо изригване, изисква евакуация на застрашените в рамките на 72 часа.

Станете почитател на Класа