Как Саудитците ще преодолеят кризата, която сами създадоха?

  • "На 1 януари, гражданите на Кралство Саудитска Арабия се събудиха в нова страна", пише руският експерт, журналистът Сергей Мануков. Той обяснява, че падането на цените на петрола до $ 30 за барел е нова и непозната реалност за предимно младото население на царството.

    Саудитска Арабия преживява безпрецедентно намаляване на субсидиите за горива и енергия, съобщава Bloomberg. В действителност, "в последните дни на миналата година обявиха увеличението на цените на бензин, ток и вода", припомня Мануков. Така страната се опитва да спести около 7000 милиона долара от намаляването на субсидиите.

    Саудитските власти, които до голяма степен са отговорни за срива в цените на петрола, проучват възможността за продажба на част от акциите на дъщерните дружества на Саудитската националната петролна компания Armaco, най-големият производител на петрол в света. Експерти смятат, че тази инициатива също произтича от спада в приходите и търси да привлече средства чрез продажба на петролни активи.
  • Сред основните икономически реформи се включва създаването на втори държавен инвестиционен фонд на царството за диверсифициране на инвестициите и увеличаване на рентабилността, подчертава журналистът. Създаването на нов инвестиционен фонд ще засегне асет мениджърите, предимно американци, защото Рияд държи повечето от парите си в Америка.

    Очаква се този фонд, чийто обем засега е неизвестен, да инвестира в акции на дружества, които не упражняват дейности в енергийния сектор.

Станете почитател на Класа