Защо расте цената на долара в Мексико?

  • Заради повишеното търсене от страна на инвеститорите, стойността на американската валута чупи рекорди на мексиканския пазар, докато натиска върху други бързо развиващи се икономики.

    Инвеститорите заменят песос за долари с намерението да се защитят с безопасен актив, особено когато се очаква в близко бъдеще още по-високи стойности. По този начин, те поставят под о-голям натиск валутите на нововъзникващите нации, които винаги представляват по-голям риск.

    Има три причини, поради които инвеститорите се стремят да осигурят своите активи с долари. Първата от тях е колебанията на цената на петрола и непрекъснатият им спад, причинени, наред с други неща, от свръхпредлагането. Това генерира допълнително безпокойство в Мексико, тъй като публичните финанси имат зависимост около 30%.от въглеводородите.

    Друг важен момент са геополитическите напрежения и страховете от ескалация, увеличени през последните дни от конфликта между Иран и Саудитска Арабия и теста на водородната бомба в Северна Корея.

    Последният елемент на безпокойство са разочароващите данни на китайската икономика, липсата на стимули, спекулациите за загубата на стойността на юана и развитието на пазара след рухването, регистрирано през август миналата година.

Станете почитател на Класа