Какво отличава атомната бомба от водородната?

  • След тестване от Северна Корея на първата водородна бомба са възникнали много въпроси в международната общност за причините и бъдещите последици от използването на такива бомби и каква е разликата от атомната бомба.

    Атомната бомба се основава на деленето на атомното ядро ​​на две или повече по-малки ядра и генериране верижна реакция,освобождаваща огромни количества енергия, като гама лъчение и кинетична енергия, казва журналистът Андрю Грифин в "Индипендънт"..

    Водородната бомба е бомба на ядрения синтез, процес, при който няколко атомни ядра с подобен товар (в този случай водород), се свързват, за да образуват по-тежки ядра, като се излъчват еднакво големи количества енергия. Въпреки това, за настъпване на такава реакция се изисква значителен принос на енергия, която може да се осигури само от първоначална детонация на атомна бомба, която работи като спусък, казва Грифин.

    "Поради сложността на структурата, водородните бомби по принцип са много по-мощни от атомните", казва журналистът. Въпреки това, някои скептици не са толкова загрижени за действията на Пхенян, тъй като въздействието след изпитването е било подобно на това от атомна бомба и не е имало земетресение от голям мащаб, както би следвало да бъде.

Станете почитател на Класа