Обама призова Турция да изтегли войските си от Ирак

  • Турските войски, разположени в Ирак, без официално разрешение от Багдад, трябва да бъдат изведени от страната, каза Барак Обама в разговор с иракския премиер Хайдер Ал Абади.
     
    "Президентът Обама потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Ирак и призова Турция да направи същото, като премахне всяка неразрешена от страна на иракското правителство военна сила," изявление на Белия дом, цитирано от Reuters.

    В края на миналия месец, по време на телефонен разговор с президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, Барак Обама подчерта, че турският президент трябва да продължи извеждането на турската армия от Северен Ирак. Президентът на САЩ призова Ердоган да "намали напрежението" в двустранните отношения между Турция и Ирак.

    В началото на декември, Турция изпрати своята армия с танкове и тежки оръжия, за провинция Мосулв Ирак. Според иракските органи на 4 декември батальон от турски танкове влезе в иракската провинция Ниневия под предлаг за обучение на бойци на кюрдските народни формации, които се борят Ислямска държава.

    Иракската дипломатическа служба и Министерството на отбраната заявиха, че военното присъствие се счита за "враждебно действие" от страна на Турция, за което няма постигнато споразумение с властите в Багдад. Министърът на външните работи на Ирак, Ибрахим ал Джафари, заяви, че е подал официална жалба до Съвета за сигурност на ООН след нахлуването на турските войски в Ирак.

Станете почитател на Класа