Космическото разсекретяване: шпионски проект на САЩ от Студената война

  • Наскоро публикувани данни разкриват интригуващи исторически подробности за един американски таен проект от периода на Студената война, известен като Пилотирана орбитална лаборатория (MOL) съобщава сайтът Scientific American. Нейното развитие започнало през декември 1963 г. и продължава до прекратяването й през юни 1969 г. Според някои оценки, програмата е струвала 1 560 млн долара.

    Въпреки че програмата не е изстреляла пилотирана космическа станция, по време на почти шестте години, в който е била в сила, са били извършени много дейности, свързани с обновяването на двуместния космически кораб на НАСА Gemini, дейности за развитие на ракетата носител Titan 3C и изграждане на стартова пвощадка за MOL във военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

    В същото време, изтеклата информация показва, че в началото на проекта дори архитектите му не са знаели какво е това MOL. "Дали това е лаборатория или разузнавателен кораб? ", се пита в един от разсекретените от Националното разузнаване документи . Според документите, функциите, предвидени за екипажите на MOL включвали дейности по разузнаване под кодовото име " проект Dorian ", система от супер камери, които да покрият фотографски с висока разделителна способност целия Съветски съюз.

    Въпреки това, исторически сведения сочат, че много други проекти са били в дневния ред на MOL, включително използването на странични радари, оценка на електронното събиране на информация от космоса. При проектирането е била обсъждана система за "ракетно отхвърляне" от MOL, с не-ядрени бойни глави както и капсулирането и завземане на вражески кораби, с помощта на ракетни мрежести установки.

    Що се отнася до членовете на екипажа, било счетено за ключово наличието на операционна единица, която да се доближи и обиколи мишената, а астронавтът да остане на достатъчно разстояние "за да се предотврати щета от евентуална активна отбрана или минирана цел" .

    Все пак, въпреки разсекретяването на документа от 20 000 страници, дори и днес повечето аспекти на MOL се пазят в тайна.

Станете почитател на Класа