Прогнози на Financial Times за 2016

  • Журналистите от Financial Times са направили прогнози по най-важните политически и икономически събития, които очакват света през 2016.
    Колумнистът на вестника по външните работи, Гидиън Рахман, смята, че през 2016 "е вероятно да видим края на дългото царуване на канцлер Ангела Меркел ", заради проблема с миграцията. През 2015 г. Германия прие около един милион бежанци, и въпреки че Меркел се ангажира с намаляването на миграционните потоци за следващата година, това е трудно постижимо.

    "Възхищението от смелостта и моралното ръководство на канцлера, ще отстъпи на несигурност и безредици. Повратният момент би могло да бъде въстание на местните правителства, които не са в състояние да се справят с цифрите. Това от своя страна ще доведе до предизвикателство за Меркел в Християндемократическия съюз на Германия и ще направи позицията й неудържима“.

    Що се отнася до Сирия, журналистът Рула Халаф заяви, че Башар Асад ще остане президент на страната, макар и само номинално. В края на декември, Съветът за сигурност одобри резолюцията на ООН относно Сирия, която гласи, че политически преход в Сирия трябва да се проведе в срок от 6 месеца и след това, през следващите 18 месеца трябва да има избори.

    По отношение на петролната криза, според журналиста Ед Крукс, "$ 50 за барел от сорта брент е твърде ниска цена за индустрията, за да направи необходимите инвестиции и да отговори на нарастващото глобалното търсене". "Докато световната икономика се плъзга в рецесия, изглежда 2016 ще е годината, когато цените на петрола ще тръгнат обратно към по-устойчиви нива", казва той.

    Сред другите теми, експертите на Financial Times прогнозират, че Хилъри Клинтън ще спечели президентските избори в САЩ, в един много поляризиран Вашингтон, а Обединеното кралство ще реши да остане в Европейския съюз на планирания за 2016 г. референдум.

Станете почитател на Класа