Любопитното и неочаквано писмо на Алберт Айнщайн до Никола Тесла

Никола Тесла е автор на важни пионерски изобретения, особено в областта на електромагнетизма. Благодарение на него са поставени основите на съвременните системи за електрическа енергия с променлив ток.

Алберт Айнщайн е автор на специалната теория на относителността и известното уравнение E = MC. Работата на германския учен даде път на развитието на статистическата физика и квантовата механика.

Никола Тесла и Алберт Айнщайн революционизираха света на науката, но не съвпадаха в идеите си. Ученият от сръбски произход се противопоставя категорично на основната теория на Айнщайн. "Теорията на относителността е една маса от грешки и подвеждащи идеи, които противоречат на здравия разум. Нито едно от предположенията на относителността не е доказано," казва той пред "Ню Йорк Сън".

Все пак, макар и неизвестно, Айнщайн е изпратил любезно писмо до Тесла през 1931 г. по повод на 75-тия му рожден ден. "Уважаеми г-н Тесла, аз съм доволен, че празнувате своята 75-годишнина като успешен пионер в областта на високочестотните токове и че в тази област на техниката сте постигнал голямо развитие. Аз ви поздравявам за големия успех", се казва в писмото.

Станете почитател на Класа