Разкриват тайните на операционната система в Северна Корея

  • Германските учени са успели да направят копие на операционната система, използвана от Пхенян за борба срещу нелегалното разпространение на съдържание.

    Red Star OS е операционна система, платформа подобна на Linux, използвана от органите на Северна Корея, която позволява директен достъп до компютрите на потребителите, за да се бори с незаконния трафик на съдържание, съобщава The Guardian.

    Германските изследователи Флориан Гунов и Никлаус Шиес, които успяли да направят копие на тази система твърдят, че самото й съществуване показва, че Пхенян поддържа голяма разработка на софтуер и е в състояние да контролира потока на съдържанието.

    Red Star OS, създадена през 2013 г. и с прилика на външен вид с продуктите на Apple, включва собствен начин за криптиране на файлове и, ако потребителят се опита да промени някоя от ключовите му функции, или да изключи антивирусната програма, компютърът дава сигнал за грешка и рестартира.

    Изследователите заявиха, че това е една от най-мощните системи за борба с трафика на филми, музика и нелегални документи от чужбина. Така незаконните файлове получават воден знак и информацията пристига незабавно при органите, отговарящи за нейния контрол.

Станете почитател на Класа