ЦРУ е лош пророк: отново не успя в прогнозите си за Русия

През 2000 г. ЦРУ обяви своята прогноза за възможните промени на международната арена и изрази надежда, че Русия ще отслабне значително.
Преди 15 години, екипът на външни експерти от Централно разузнавателно САЩ (CIA) изготви доклад от 70 страници, които покриват много области, включително появата на нанотехнологиите, петролната криза, демографските промени и глобалната икономика. Експертите от разузнаването на САЩ очакваха, че до 2015 г. Русия ще отслабне, като сред инструментите й за влияние ще остане само правото на вето в Съвета за сигурност на ООН. Според вестник "Телеграф", прогнозата на Вашингтон по отношение на Русия не се е сбъднала.

Смятало се е също, че Русия може много сериозно да загуби статута си на суперсила, пише "Телеграф". Русия всъщност, е разширила своята сфера на влияние, възстанови си Крим и разваля амбициозните планове на Запада.

Наред с другите предвиждания на ЦРУ за 2015 г. са включени теми като населението на света, условията на живот, развитието на науката и технологиите. Тук, експертите правилно прогнозират революцията в цифровата технология и мобилна телефония. В допълнение, докладът прави някои погрешни прогнози за геополитиката, като например, обединението на двете Кореи.

Станете почитател на Класа