Путин: "Западът се опасява от възкресяването на СССР, въпреки че никой не го планира"

Западните действия в страните от бившия Съветски съюз може да се основават на страха от "възкресение" на СССР, заяви Владимир Путин в документален филм, пуснат тази неделя.
"Дори и хипотетичната възможност за обединяване на силите на бивши съветски републики в рамките на един модерен процес на интеграция, лиши мнозина на Запад от спокоен сън", каза Владимир Путин, пред автора на документалния филм "Световен ред".

"Не е тайна, че направиха всичко, за да се избегне създаването на общо икономическо пространство между Русия, Казахстан и Беларус (Митнически съюз) и доскоро не искаха да преговарят с Евроазиатския икономическа съюз [Армения, Беларус Казахстан, Киргизстан и Русия] като пълноправен участник в международните отношения ", заяви Путин.
"Все пак, на Запад е започнаха да си дават сметка колко унищожителен е този подход", каза руският президент. Въпреки това, "намесата на САЩ и техните съюзници в Украйна може да се обясни чрез страх от възраждане на СССР, а не както се твърди за да се помогне на украинския народ ", добави президентът.

За Путин, " е много лош знак", че Западът отказва да даде финансови гаранции на Киев за 3000 милиона долара, дължими на Москва, тъй това като означава, че САЩ и ЕС и нямат вяра нито в платежоспособността, нито в стабилността на украинската икономика.

Руският президент подчерта, че, въпреки разпадането на Съветския съюз преди две десетилетия, международната политика на Запада все още е доминирана от манталитета на Студената война.

"Биполярната система се срина и нашите партньори трябваше да помислят и за това как да станат морални лидери на възникващите глобални отношения. Но те продължиха да работят, както са си свикнали", заключи Владимир Путин.

Станете почитател на Класа