Нови идеи на ЦРУ за киберсигурността

Все повече са системите за сигурност, които могат да бъдат застрашени от хакери, като се имат предвид новите методи за обмен и съхранение на данни, като например "облаци" и системи за отдалечен достъп.
Експертите в областта са разкрили увеличаване на така наречените "крайни точки" (точка на свързване, където се архивират HTML файлове), които въпреки използването на блокиращи системи като "защитна стена", криптирани пароли и сертификати, са все по-трудни за контролиране в рамките периметъра за сигурност, публикува Майк Голт в портала "Wired".

Според Централното разузнавателно управление на САЩ, компютърната сигурност се основава на модел, който включва три параметъра: поверителност, интегритет и разполагаемост. Въпреки това, днес системите за защита се съсредоточават само върху първия аспект със все по-малко и по-малко обнадеждаващи резултати.

Ето защо настоящото нестабилно положение изисква промяна в стратегията. Трябва да се обърне повече внимание на почтеността, което означава оценка на "софтуера" и данните в рамките на мрежата за злонамерен код или грешки, които засягат цялата система. Въпреки, че е важно да се защити неприкосновеността на личния живот, един провал в интегритета би компрометирал критичните места, които биха могли дори да предадат контрола над оръжейните системи.

Основният недостатък на този аспект се фокусира върху ключовата публична инфраструктура, която като врата блокира преминаването на подозрително съдържание. Въпреки това, престъпниците, които успяват да дешифрират комбинацията и да влезат, са неоткриваеми. Ето защо цялостно решение не трябва да се свежда до "криптиране на всичко" , а следва да "действа по-малко като ключалка и по-скоро като аларма "срещу неочаквани промени и скрити заплахи.

"Предизвикателството се състои в ефективно разширяване на тези технологии за практическо прилагане, за да ги направят надеждни в големите мрежи. Това е мястото, където общността по сигурността следва да съсредоточи усилията си" акцентира Голт.

Станете почитател на Класа