Частна руска компания продаде на САЩ два спътника на орбита

За първи път руска частна компания Dauria Aerospace извърши сделка по продажба на два свои космически спътника: създаващата своя групировка американска компания Aquila Space придоби космическите апарати, вече работещи на орбита, а също така и лицензиите за използване на технологиите, съобщи РИА Новости.
Пълната цена на сделката съставлява от 4,35 до 6 млн долара в зависимост от лицензионните плащания, съобщил генералният директор на „Даурия Еърспейс" Сергей Иванов.
Двата космически апарата Perseus-M са изведени на орбита през юни 2014 г. с ракета-носител „Днепр" от петия руски космодрум Ясний в Оренбургска област. За 1,5 г. спътниците са преминали летателни изпитания и са потвърдили техническите си характеристики.
Спътниците носят блокове за приемане на сигнали от автоматична идентификационна система за предупреждаване на сблъскване на големи кораби морета и реки. Те определят местоположението на съдовете и следят преместването им.
Военният космодрум Ясний в Оренбургска област работи вече десета година и се намира в бивш позиционен район на стратегически ракети, като се експлоатира от международната организация „Космотрас". На свой ред ракетата-носител „Днепър" е снета от въоръжение и допълнително доработена междуконтинентална ракета РС-20 „Воевода"./БЛИЦ

 

Станете почитател на Класа