Тайната на успеха на нова религия, следвана дори от атеистите

През последните седмици хиляди исландци, включително много атеисти, са приели зуизма. Най-новата религия обещава нещо по-земно от спасението на душата.

Зуизмът, официално признат от 2013 г., се превърна в най-бързо развиващата се религия в Исландия. Само за последните две седмици, повече от 3100 души са се присъединили към движението, което обожествява древните шумерски богове, съобщава "Телеграф".

Тайната на този нов успех, дори и сред атеистите, е, че новата религия обещава възстановяване на данъци. При настоящата система в Исландия, гражданите трябва да внасят в религиозна организация по техен избор данък конгрегация, известен като Sóknargjöld. А в случая на атеистите, плащането отива директно към държавата.

В този контекст, зуизмът обещава да върне на неговите последователи парите, които получава чрез този данък. Според официалния си уебсайт, "организацията преразпределя годишната финансова подкрепа от Правителството поравно между всички членове на конгрегацията."

"Зуизмът напълно подкрепя свободата на религията за всички", се казва на интернет страница. "Основната цел на организацията е правителството да отмени всеки закон, който предоставя на религиозни организации финансова привилегия спрямо други организации. В допълнение, зуизмът изисква премахването на регистрацията на религията на гражданите от страна на Правителството ", се казва в информацията.

Когато организацията постигне своите "земни" цели, обещава да престане да съществува.

Станете почитател на Класа