Мексико си отмъщава? Масово депортиране на граждани на САЩ

Броят на депортираните американски граждани от Мексико непрекъснато расте: средно по пет души на ден биват връщани от мексиканските власти в страната си. Така през 2009 г. са били депортирани 841 души, а през 2014 г. броят им възлиза на 1,243. През 2015 г. броят на депортираните достигна 2000 души, съобщава Fox News.
Според източниците, гражданите на САЩ съставляват 10% от депортираните от Мексико хора без документи. До днес, страната е депортирала общо 127,149 граждани на САЩ, уточнява информацията.

"Причините за експулсирането се дължат на административни нарушения", каза Моника Mora, представляваща Националния съвет за наука и технологии. Според нея, това са "туристи с изтекъл срок на визи и хора, които живеят без разрешение за пребиваване или по някакъв начин нарушават законите в Мексико", казва тя.
В този контекст, Fox News разказва историята на Патрик Ковалски, млад мъж, който, уморен от работата си в САЩ заминава за Мексико с туристическа виза. В Акапулко, Ковалски работил малко и употребява алкохол и марихуана, докато един ден бил арестуван и обвинен в обир на една жена. Когато полицаите виждат, че туристическата му виза е изтекла, младежът незабавно е експулсиран. "Никога не съм предполагал, че биха могли да експулсират американец от Мексико", каза Ковалски.

Едновременно с това, обратен процес се случва в САЩ - броят на мексиканците, експулсирани от САЩ е намалял значително през последните години, от 468 699 през 2009 г. до 88 042 през 2013 г., по последни данни, публикувани от Министерството на вътрешната сигурност.

Станете почитател на Класа