Йозеф Блатер и Мишел Платини, отстранени от футбола за осем години

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини са били отстранени от всякакви свързани с футбола дейности за осем години, заради неразрешено плащане на 2.17 милиона от Блатер към Платини , съобщава новинарският сайт Bloomberg. Тази присъда допълнително увреди репутацията на двамата високопоставени администратори и елиминира възможността да бъдат в челните редици на спортни организации.

Арбитражният съд на Комитета по етика на Международната федерация по футбол (ФИФА) заклейми като неубедителни обясненията на Блатер относно естеството на трансфераq извършен през 2011 година.

В документ от 40 страници, юридическият орган, заяви решението си: "Нито в своята писмена декларация, нито при личното изслушване, г-н Блатер не показа правно основание за това плащане. Твърдението му, че е имало устно споразумениеq беше квалифицирано като неубедително и отхвърлено от Съда. "

Блатер междувременно заяви, че ще продължи борбrата за защитата си и за ФИФА. Той също така заяви, че ще обжалва пред Арбитражния съд за спорт не разбира причината за отстраняването му.

"Това ме натъжава, че като президент на ФИФА, се отнасяха с мен като с боксова круша. Съжалявам за футбола. Съжалявам за всички членове на ФИФА, които са повече от 400", каза Блатер на пресконференция в Цюрих.

"Сега съм отстранен за осем години. Въпросът е, защо? Ще се боря за себе си и ФИФА", добави Блатер.

На 25 септември на генералния прокурор на Швейцария откри наказателно дело срещу президента на ФИФА Сеп Блатер за предполагаемата небрежност и присвояване.

Станете почитател на Класа