Китай разгръща своята първа ядрена подводница за стратегическо възпиране

Ако по време на Студената война ядреното възпиране се разглежда като ефективен начин да се поддържа геостратегическо напрежения, сега надежден вариант за ядрена реакция е развитието на "ядрената триада", казва The Diplomat. Това означава да имате ядрени способности по суша, въздух и море, с цел възможност за втори удар, в случай, че противникът първи хвърли атомни бомби.

Китай наскоро реализира някои важни постижения във връзка с тези възможности. Според сайта IHS Jane, американски военни власти са потвърдили, че ВМС на Народно освободителната армия са разположили ядрена подводница с балистични ракети и ядрен двигател тип 094 клас Jin като патрул за възпиране. Това е първият път, в който Китай разгръща този вид мисия.

Ядрени подводници и малки наземни платформи, въоръжени с балистични ракети ракети носители MIRV са от решаващо значение за опцията втори удар. Ракетите Julang-2, които са в процес на разработка най-малко от 1983, имат максимален обхват от 8000 до 9000 Km.
Китайските ядрени бойни глави като цяло са били настрана по време на мир, отчасти за да се покаже, че Китай е верен на политиката си на "не-първа употреба", състояща се в използването им само в отговор за враждебна ядрена атака.

Ядреното възпиране и отбрана е психологически феномен, основан на съществуването на ядрени оръжия и почива на субективни оценки за обратните намерения. Това е оста, върху която се върти общата стратегия на ядрените оръжия. Голяма част от реториката, обграждаща Взаимното гарантирано възпиране (MAD) има за цел да се избегне използването на такива оръжия или получаване на хипотетично предимство в случай на ядрена война.

„Има много причини да се тревожим за ядрено развитие на Китай. По ирония на съдбата, сегашната ситуация е подобна на Студената война, когато Китай се опитваше да се сдобие с ядрено оръжие за възпиране на Съветския съюз и Съединените щати от военна авантюра", казва "The Diplomat".

Станете почитател на Класа