САЩ повишава основния лихвен процент. Как това се отразява на света?

Решението на Фед е толкова важно за глобалната икономика, че дори може да повлияе на валутния курс, цените на стоките и редица други показатели.
Федералният резерв на САЩ (ФЕД), който функционира като централна банка, обяви историческо решение - покачване на основния лихвен процент в диапазона между 0.25% и 0.50%. Последният път, когато ФЕД повиши основния лихвен процент, беше през юни 2006 г. От декември 2008 г. до днес е останал почти нула - между 0 и 0.25%.
Колкото е по-скъпа лихвата толкова е по-скъп дългът за бизнеса, както и за правителството или за широката общественост. И е по-изгодно да се отпускат заеми и купуват облигации. Обясняват експертите.
Промяната в лихвения процент директно влияе върху курса на долара. Колкото по-висока лихва, толкова по-силен долар. Тъй като цените на много стоки от цял свят, включително петрол и други суровини, се оценяват в долари, по-силен долар означава, че тези продукти започват да струват по-малко. Освен това, за фирми и организации, които са взели дълг в долари, ще бъде по-трудно да изплатят тези пари.
Увеличението на основния лихвен процент от страна на Фед може да увеличи нестабилността на финансовите пазари в много икономики на света, от Европа до някои от най-големите държави с нововъзникващи икономики: Бразилия, Турция, Южна Африка и Русия. В допълнение, някои развиващи се страни "могат да изпитат изтичането на капитали, което ще увеличи натиска върху доверието на инвеститорите", според международната рейтингова агенция Moody.
Европейската централна банка следва линия противоположна на стратегията на Фед: облекчаване, а не втвърдяване на паричната политика,. Според някои експерти, това решение на САЩ ще добави натиск върху икономическото възстановяване на ЕС.
По отношение на руската икономика, мярката означава, че петролът ще бъде по-евтин и доларът по-скъп спрямо рублата. Въпреки това, решението на Фед няма да създаде допълнителни колебания на макроикономическата стабилност в Русия, казва руският министър на финансите Алексей Улюкаев.
Както обясни Джанет Йелън, шеф на ФЕД, ОЛП е бил повдигнат за да имат в бъдеще известна свобода на действие. "Ние имаме нещо като буфер, ако Фед трябва да реагира на потенциалните неблагоприятни шокове в икономиката", каза тя. В допълнение, тя представи аргумента, че постепенното увеличаване на лихвените проценти ще избегне сценарий, в който в бъдеще същите трябва да се увеличат рязко, което може да доведе до "риск от рецесия."
Както казват икономистите, евтините пари помогнаха на пазара в САЩ да се възстанови значително от световната икономическа криза, което от своя страна създаде условия за повишаване на лихвения процент.
Според прогнозата на Фед, основния лихвен процент ще се увеличи до 1,4% през 2016 г. и до 3,5% в дългосрочен план. В същото време, Джанет Йелън не изключва възможността в случай на '' "неблагоприятни" шокове Фед да се върне към по-ниска ставка.

Станете почитател на Класа