САЩ призоваха Турция да изтегли войските си от Ирак

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова Турция да изтегли войските си от територията на Ирак, където те пребивават без разрешението на местната власт.
В разговор с иракския премиер Хайдер Ал-Абади, Джо Байдън призна, че Турция изпраща войски в Ирак без разрешение от страна на местната власт и че те трябва да бъдат оттеглени.
"Джо Байдън отново потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Ирак и призова Турция да направи същото чрез изтеглянето от иракска територия на всички военни сили, които не са получили разрешение от правителството" гласи изявление на Белия дом.
Според иракските власти, на 4 декември турски военни и бронирани превозни средства са влезли в иракската провинция Ниневия под претеста да тренират местни бойци за борба с тероризма. Ирак го нарече "враждебен акт" и нарушение на суверенитета.
Ирак даде 48 часа на турските войски да напуснат страната или ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН. Впоследствие иракският премиер Хайдер Ал-Абади нареди на Министерството на външните работи да подаде официална жалба до международната организация.
"Настояваме Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорност и да поиска Турция незабавно да изтегли войските си", каза той в изявление

Станете почитател на Класа