Нобелов лауреат: "Капиталистическата система е провал"

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц твърди, че икономически модел, който не осигурява благосъстоянието на гражданите е провал.
На Форум в Монтевидео, Уругвай, носителят на Нобелова награда по икономика за 2011, Джоузеф Стиглиц, е отбелязал, че "една икономическа система, която не предоставя благосъстояние на една много важна част от обществото, е провалила се икономическа система" както цитира думите му Telesur.

"Приходите не са само в застой, но и намаляват", каза Стиглиц като разкритикува сегашния капиталистически модел. Нобеловият икономист смята, че международни банки за развитие трябва да играят основна роля в осъществяването на реформата на финансовите пазари.

При посещението си в Уругвай по време получаване на титлата доктор хонорис кауза в Университета на Републиката (Udelar), Стиглиц също сподели вижданията си за икономиката и за текущото състояние на капитализма.

"Това, което се случва, е началото на политически диалог, който поне за Съединените щати и Европа заявява, че пазарната икономика не работи така, както е трябвало ", казва Стиглиц, отбелязвайки, че минималната работна заплата в Съединените щати в момента е по-ниска, отколкото преди 60 години. "Най-малко една трета от американците прекарват част от живота си в бедност. Как е възможно това?"

Станете почитател на Класа