Изходът от войната в Сирия определя цялата международна система на XXI век

"Резултатът от сирийската война, крайният кървав акорд на арабска война, ще бъде от решаващо значение за развитието на нови подходи и принципи на организацията на националната и международна система на света в двадесет и първи век", каза главният мюфтия на Русия, Равил Гайнетдин по време на Международния форум на мюсюлманите в Лондон.
Той сравни сегашната ситуация с началото на миналия век, когато "водовъртежът на Първата световна война абсорбира много империи на света." "Днес областта на военните операции е изместена към Близкия изток.В сегашните политически и военни процеси са ангажирани световните сили и последиците от драмата в Близкия Изток имат отражение върху континента Евразия под формата на чудовищни терористични атаки, миграционна криза и други сложни социални и политически явления".

По време на речта си, Равил Гайнетдин разгледа и кризата на идентичността пред която са изправени страните от Европа, без да го осъзнават.
"Клането извършено от Андерс Брейвик през 2011 г., заминаването за Сирия на млади европейци поддали се на изкушенията от ИД, терористичните атаки в Париж: зад този списък на случайни събития може ясно да се види призрака на самоунищожението на Европа, която преживява сериозна криза на идентичността. Обществата и европейските правителства все още не са напълно наясно с тази криза, но стотици хиляди граждани вече са въвлечени в нея. Всичко това, заплашва да увеличи значително национализма в Европа" твърди Великият мюфтия на Русия
Междувременно, според него, мюсюлманският свят също е в процес на "болезнено търсене на нова ислямска политическа идентичност. Ислямската държава е успяла да привлече голям брой млади хора, именно защото е проява на политическа независимост и решимост да я докаже на практика веднага"

Станете почитател на Класа