Кой ще получи митичното съкровище от галеона San Jose?

В началото на декември бе обявено откриването в колумбийското крайбрежие на останките на легендарния галеон San Jose, флагман на испанската армада, потънал преди повече от три века. Това отвори пътя за спорна дилема: кой ще получи скъпоценните съкровища?

"Претенциите към съдържанието на трюмовете на кораба бяха официално и веднага предявени от Мадрид и от частната американска компания Sea Search Armada. В същото време, органите на южноамериканската република Колумбия изразиха своето твърдо намерението да защитят своето право над това откритие. Усеща са атмосферата на голяма борба на държавно ниво ", казват журналисти.

Според различни доклади, корабът съдържа съкровища и бижута, оценявани днес между 5 000 и 10 000 млн долара. Някои историци твърдят, че може да достигнат и до 17 000 млн.

Сан Хосе, флагман на испанската армада е бил потопен в близост до полуостров Бару на 8 юни 1708 от британски пирати. Галеонът, въоръжен с 60 оръдия, плавал от Картахена за Испания натоварен със злато и сребро от Нова Гранада, сребро и скъпоценни камъни от Перу.

"Оттогава легендарният галеон разбърква умовете на иманярите по целия свят. В повечето страни от Латинска Америка, шеговито се казва, че с намирането на това съкровище Колумбия може да изплати целия си външен дълг" пишат медиите.

"Става дума за един държавен военен кораб, а не за частен, така че това е собственост на държавата, чийто е флагът на кораба", заяви Жозе Мануел Гарсия-Mаргайо министър на външните работи и сътрудничеството на Испания, във връзка с откритието, съобщава El Pais.
"Испания има права над Сан Хосе", каза от своя страна испанският министър на културата, Иниго Мендес де Виго, като добави, че Иберийската страна "е подписала Конвенцията на ЮНЕСКО и международното право трябва да бъде изпълнявано". Това изявление се отнася за конвенцията за подводно наследство на ЮНЕСКО, подписана в Париж през 2001 г., но в която Колумбия не участва.

Има прецедент, който може да навреди на страната от Латинска Америка: съкровището от фрегатата Las Mercedes, потънала през октомври 1804 край португалските брегове на Алгарве, намерено от американската компания Odyssey Marine Exploration. Компанията извлече от потъналия кораб 500 000 сребърни монети, които е трябвало да бъдат върнати на Испания, защото "докато дадена държава, не се откаже изрично от своето обществено подводно наследство, тя ще си остане негов собственик." Но този път сценарият е различен, в тъй като Сан Хосе се намира на дъното на океана на около 8000 километра от испанското крайбрежие.

"Ако не можете да се реши по взаимно съгласие, ние ще поискаме и ще защитаваме нашите права", казва Mаргайо; на което президентът на Колумбия, Хуан Мануел Сантос, отговаря, че "наследството" от Сан Хосе "принадлежи на колумбийците."

Станете почитател на Класа