Изпробват реактор, който завинаги ще промени начина за произвеждане на енергия

Германски учени са запалили за първи път звездния реактор, или "Стеларатор", който може да превърне енергията на термоядрения синтез в реалност, давайки ни източник на чиста и евтина енергия, без ограничения.

Звездообразният реактор Wendelstein 7-X (W7-X), създаден в лаборатория в Грайфсвалд, Германия, в Института Макс Планк за физика на плазмата, имащ за цел да се поддържа една много гореща плазма за повече от 30 минути, успешно е емитирал горещ газ, в продължение на една десета от секундата, съобщава Daily Mail.

Във Wendelstein 7-X се произвежда плазма от хелий, достигнала до температура един милион градуса. "Ние сме много щастливи. Всичко мина по план", заяви Ханс-Стефан Бош, чийто отдел отговаря за експлоатацията на звездния реактор.

Учените смятат, че особената форма на поничка на звездния реактор може да помогне за производство на енергия от синтеза и следователно да предостави неизчерпаем източник на чиста енергия. Следващата им цел ще бъде да се удължат емисиите на плазма и да се изследват подобрени методи за производство и загряване на плазма от хелий чрез микровълни.

Реакторите като Wendelstein 7-X конвертират водородни изотопи в хелий и работят, като използват магнитни полета за ограничаване на плазмата и получаване на ядрен синтез. Wendelstein 7-X се разглежда като по-надеждна алтернатива на реактора Токамак. Формата на реактор като звезда или поничка, е изобретена от руския учен Олег Лаврентиев през 1950 година.

Станете почитател на Класа