Бунтът срещу Меркел не се състоя

Ангела Меркел получи не само пълна подкрепа - тя обра и бурни аплодисменти за една вдъхновена реч в защита на досегашната политика към бежанците. Коментар от Кристоф Щрак.

 

Лидерката на германските християндемократи повтори и потвърди своето възклицание от лятото "Ние ще се справим", което оттогава насам ѝ навлече много критика. "Твърдя го, защото част от идентичността на нашата страна е именно да се справяме с най-големи предизвикателства." Интеграцията на бежанците е точно такова предизвикателство – същото, както възстановяването на страната след Втората световна война и изграждането на обединена Германия, посочи Меркел. Два епохални проекта, два триумфални успеха на Германия! Това не се случва често, но този път Меркел бръкна в самата душа на своята партия и я накара да се почувства горда. Лидерката на християндемократите акцентира върху християнските ценности на партията си, за да ги свърже пряко с приемането на бежанците. "Това е не просто една човешка маса, това са отделни хора", възкликна Меркел.

Да чуем тревогите, да направим корекции

Независимо от всичко това речта й пред партийния конгрес на ХДС в Карлсруе показа, че ще бъдат предприети и корекции в досегашния курс. Например – на бежанците ще се изплащат по-малко пари, а вместо това ще им се дават повече помощи в натура, ще се удължи престоят им вътре в центровете и ще се съкрати процедурата по връщането на хората, които не получават убежище.

Всички оратори след Меркел изразиха благодарност, респект и признание към канцлерката. Все пак неколцина споделиха и тревогите си. Например, че много държави от ЕС са против курса на Берлин, че общините носят по-голямата част от тежестта, свързана с бежанците, или пък за културните предизвикателства, пред които е изправена страната. Тук му е мястото да се спомене и енергичната критика на Меркел срещу така наречения „мултикултурализъм", който тя отново нарече „самозаблуда".

Правото на убежище остава недокоснато

А къде остана очакваният "бунт" срещу политиката на Меркел, за който толкова говореха медиите? Да, някои делегати от средните партийни равнища бяха критични, но в крайна сметка приеха курса, а партийната база се оказаха дори по-близо до позициите на своята председателка. Така в приетия документ не става дума нито за горна граница за приемането на бежанци, нито пък за някакво конкретно ограничаване на притока – и въпреки това „против" гласуваха едва двама делегати.

Речта на Меркел беше ударна и силна, а като мисъл - дълбоко европейска. Ангела Меркел познава добре своята партия и знае, че колебливите имат нужда от импулс, за да я последват. Открай време я упрекват, че нейният политически стил се състои главно в изчакване, този път обаче тя показа, че е способна да вдъхва кураж и увереност в собствените сили. Но и партията добре знае колко ѝ е ценна Ангела Меркел. Още преди същинската си реч партийната лидерка беше приветствана с дълги аплодисменти – дотам, че по едно време тя самата подхвърли: „Чакайте, аз още нищо не съм казала."

Меркел и ХДС, ХДС и Меркел - на този партиен конгрес в Карлсруе те още повече сближиха позициите си. Не само партийните лидери, но и самата партия свързва бъдещото си с решимостта да се приемат и интегрират бежанците. А това едва ли е толкова лошо.

DW

Станете почитател на Класа