САЩ не могат без руските ракети

Когато бяха наложени санкциите срещу Русия, те включваха и ракетните двигатели. Въпреки това, по-късно САЩ са променили решението си, тъй като руското оборудване им е необходимо, за да се развиват ракетните им технологии, казва търговският представител на Русия в САЩ Александър Стадник.

„Вашингтон вдигна забраната, когато правителството на САЩ осъзна, че страната му зависи до голяма степен от руските ракети за своите космически програми. Разбраха, че имат нужда от руското оборудване, за да се развиват ракетните технологии, в противен случай ще трябва да се поставят ограничения на редица скъпи проекти. Ясно е, че това е причината, поради която доставката на нашите двигатели бе възстановена".

Според Стадник, договорите, подписани през януари между руският енергиен производител на ракетни двигатели НПО Енергомаш и американската компания, специализирана в производството на сателити, Orbital Sciences Corporation, остават валидни. Москва и Вашингтон постигнаха търговско споразумение за един милиард долара за доставка на 60 двигатели 181 RD, разработени специално за американските ракети Antares.

Orbital Sciences Corporation отбелязва, че руските ракетни двигатели предлагат "най-добрата комбинация от часова разполагаемост, технически характеристики и параметри на разходите в сравнение с други налични възможности."

Доставката на двигатели, бе прекъсната през април миналата година заради американските санкции към Русия, засегнали редица съвместни проекти и всички космически проекти - освен Международната космическа станция. САЩ забраниха подписването на нови договори и променяне на съществуващи договори по отношение на двигателите, произведени в Русия. По-късно Вашингтон осъзна, че руски двигатели са необходими за да продължат работата по космическата програма на страната и реши да подпише доставката до 2022 г..

През юли Русия достави два двигателя РД-181, които САЩ ще използват за следващия полет на ракетата Antares в началото на 2016.

Станете почитател на Класа