ООН единодушно прие резолюция за борбата срещу ИД

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, изготвена от Франция, която координира борбата срещу терористите на ислямската държава и Ал Кайда в Сирия и Ирак.

Резолюцията одобрява "всички необходими мерки" за борба с ИД и Ал Кайда в Сирия и Ирак, както и премахване на сигурни убежища за екстремисти и в двете страни.

Резолюцията осъжда нападенията в Сус (Тунис), Анкара (Турция), Бейрут (Ливан), Париж (Франция) и Синай (Египет) и изразява съболезнования на семействата на жертвите.

В допълнение, ООН призовава в документа да се предотврати активно притока на чуждестранни бойци в Ирак и Сирия и да се блокират финансирането на терористите, които се възползват от продажбата на нефт и антики.

Междувременно постоянният представител на Русия, Виталий Чуркин, е отхвърлил като "политически късогледи" опитите на някои членове на Съвета за сигурност да блокират руския проект за резолюция относно борбата срещу тероризма.

Той подчерта, че Русия ще се стреми проекторезолюцията да бъде приета възможно най-скоро, въпреки одобрението на френския документ. Новата версия на документа, представен от Русия на 18 ноември, подчертава необходимостта да се координират действията с властите на страните, в които се провеждат военни операции.

"Не може да се бориш с едната ръка срещу терористите, а другата, фактически, да играеш играта им, воден от конформистки съображения. Ние възнамеряваме да продължим активна работа с цел бързото приемане на нашия проект ", каза той.

Станете почитател на Класа