Хилъри Клинтън заяви, че Конгресът е упълномощил войната срещу ИД

Кандидатът за президент на САЩ за Демократическата партия, Хилъри Клинтън, съобщи днес по време на предизборен дебат, че Конгресът е одобрил използването на военна сила срещу терористични групи през 2001 г., след нападението от 11.09, което означава, че Белият дом може започне война срещу ислямската държава.
Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, цитирана от CBS, каза одобрението от Конгреса за разрешаване на войната срещу тероризма е валидно и за сегашната ситуация в Сирия и Ирак, Но тя каза: "... Аз бих искала да го видя актуализирано. Знаем, че Белият дом в момента работи с членове на Конгреса и може би сега можем да го пуснем в действие отново".
Особеността на този случай е, че Конгресът одобрява използването на военни сили срещу терористите, които атакуваха преди 14 години в Ню Йорк. Кандидатът на Демократичната партия настоява, че американското законодателство следва да разглежда Ислямска държава равна по заплаха и опасност с Ал Кайда.
Белият дом твърди, че ислямската държава е просто следствие на Ал Кайда.
Междувременно Русия откри нов фронт срещу ИД на 30 септември. Според руските власти, действията на Москва в самата Сирия са юридически подплатени, тъй като те започнаха в отговор на обосновано искане от сирийския президент Башар Асад. Вашингтон, обаче, не е координирал своите въздушни удари в Сирия с Дамаск или с одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Станете почитател на Класа