Трите алтернативи на Запада пред Ислямска държава

След терористичните атаки в Париж, Западът трябва да избира между три възможни стратегии за действия срещу ислямската държава, казва директорът на международната сигурност на Фондация Азия (със седалище в Лондон), Саджах Гохел.

Първо, може да продължи да развива сегашната стратегия срещу ИД, която се оказа неефективна. Вторият вариант е да се започне наземна операция за разкъсване на ИД, във връзка с местни партньори в Сирия и Ирак. И третият включва Западът напълно да загуби надежда за мир в Ирак и Сирия и да процедира така, че само да ги изолира.

„Всеки един от тези варианти включва и съответните рискове, а всички варианти имат последствия, но изискват спешно преизчисляване на настоящия подход" казва експертът в статия, публикувана от CNN.

Учението за Ислямска държава се основава на книгата "Управление на диващината", публикувана през 2004 г. от стратег на Ал Кайда, казва Гохел. Съдейки по книгата, ако Западът не изпълни целта си за разбиване на групата след атентатите в Париж, ние можем да очакваме " големи терористични актове във Великобритания, в останалата част на Европа и в Съединените щати. Някои конспирации неизбежно ще преодолеят системата за сигурност. Опасността идва както от добре обучени екипи в постоянен контакт с ИД, така и от вълци единаци", предупреждава той.

"Дали Западът има червена линия или праг, който показва какъв брой смъртни случаи, предизвикани от ИД, може да приеме, преди да предприеме наземна пряка интервенция за разбиване на инфраструктурата на ИД?" пита авторът.

Станете почитател на Класа