Хомеопатията "би могла да бъде включена в черния списък"

Министрите решават дали хомеопатията трябва да се постави в черен списък от процедури, забранени за предписване в Англия , съобщи BBC.

Противоречивата практика се основава на принципа "подобното се лекува с подобно", но критиците казват, че на пациентите се дават безполезни хапчета захар.

Хомеопатията се базира на концепцията, че разреждане на дадено вещество, което причинява заболяване, има лечебни свойства. Така полен може да се използва за създаване на хомеопатично лекарство за сенна хрема. Крайният резултат е комбинирана с лактоза (захар) таблетка. Хомеопатите казват, че колкото повече е разреждането, толкова по-голям е ефектът. Критиците твърдят, че пациентите не получават нищо, освен захар.

Но самата Национална здравна служба на Великобритания NHS казва: "Няма доброкачествено доказателство, че хомеопатията е ефективна за лечение на кое да е здравословно състояние." "Парите, похарчени за за тези опровергани средства могат да бъдат далеч по-добре похарчени за лечения, които предлагат реални ползи за пациентите."
Президентът на Факултета по хомеопатия, Хелен Бомонт зааяви пред BBC News: "Пациентският избор е важен; хомеопатията работи, тя е широко използвана от лекарите в Европа и пациентите, които се лекуват с хомеопатия са наистина убедени в ползите от нея, също като мене"

Води се кампания хомеопатията да бъде добавена към черния списък на NHS на лекарствата, които не може да се предписват от лекарите. Министрите официално са "решили да проведат консултация по въпроса", която ще се проведе през 2016.

Станете почитател на Класа