Самотата има отрицателни последици за психиката

Изследване, проведено със 70 доброволци установи, че хората, които живеят сами, са по чувствителни към заплахи и подсъзнанието им е по-податливо на отрицателните емоции.

Експертите в областта на психологията и неврологията на самотата, Стефани и Джон Кочиопо, от Университета на Чикаго (САЩ), са извършили проучване върху 38 много самотни души и 32, които не се чувстват сами , описва Индипендънт.

След оценка на последствията от самотата, те са доказали, че тя може да има психологическо въздействие, тъй като мозъка на самотните реагира по различен начин. По-конкретно, те установили, че хората, които живеят сами, са по-чувствителни към заплахи и възможните опасности, които носят непознатите.

В този смисъл, "Psychology Today" отбелязва, че когато ни владее чувството на социална изолация, нервната система автоматично се настройва на "самосъхранение", така че индивидът заема отбранителна позиция, дори ако не е налице реална заплаха.

В резултат на това, Стефани и Джон Качиопо установили, че самотните придобиват отношението на бдителност, когато една дума се квалифицира като "социално отрицателна".

Следователно, те определят самотния мозък като подготвен за по-бързо откриване на социални заплахи от това, което се смята за "нормално" и подсъзнателно, самотните хора извършват търсене на негативизъм.

Станете почитател на Класа