Американски бомбардировач прелетя над територия, претендирана от Китай

Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че бомбардировач B-52 е прелетял над китайските изкуствени острови в Южнокитайско море. Тези острови са построени от Пекин, който ги счита за своя територия.

"Ние провеждаме постоянно полети на B-52 в международно въздушно пространство. Доколкото ми е известно, един от тези полети се състоял, но не мога да кажа точно кога. Имало е опит за наземни служби на Китай да се установят контакт със самолета. Но самолетът продължи своя полет без промяна на маршрута ", заяви говорителят на Пентагона, Питър Кук.

На 27 октомври, разрушителят от американския флот USS Ласен премина на 22 км от изкуствените острови в спорните води на Южнокитайско море. Този факт бе окачествен като "заплаха за суверенитета на Китай" от Пекин, който привика посланика на САЩ за обяснение.
Шест държави имат териториални претенции в региона. Китай има за цел да контролира 80%, или близо 3 милиона квадратни километра от морето, докато Виетнам, Тайван, Малайзия, Филипините не искат да се откажат от някои територии, които считат за техни. Бруней не претендира за територия, но иска да продължи риболова в тези острови които де факто окупира.

САЩ също са включени в конфликта, подкрепяйки техните съюзници Филипините и Виетнам. В допълнение, САЩ настоятелно призовават Япония да се въоръжава за противодействие на нарастващата китайска мощ.

Станете почитател на Класа