Десетки убити в Париж

Десетки хора бяха убити в Париж тази нощ. Медиите съобщават за три отделни предполагаеми терористични нападения.

Париж беше разтърсен от небивало насилие тази нощ. По време на футболната среща Франция-Германия в Париж в един бар близост до стадиона „Стад дьо Франс" е избухнал взрив. Един репортер твърди, че експлозия е имало и в една от залите на стадиона. В ресторант наблизо е станала престрелка, съобщава полицията. Засега не е ясно дали двата инцидента са свързани. БиБиСи съобщава, че в ресторанта неизвестен въоръжен човек е открил огъна с автоматично оръжие. Според френски телевизионен канал, извършителят изкрещял: "Това е заради Сирия!" Данните за жертвите на инцидентите са противоречиви – по последните информации на френските медии са загинали над 60 души.
Френският президент Франсоа Оланд, който гледал футболната среща, през второто полувреме вече не бил сред публиката. Според първоначалните информации, стадионът е блокиран от силите за сигурност. Част от публиката е излязла на терена. Над стадиона кръжаха хеликоптери.
Медиите съобщават още, че в концертната зала "Батаклан" в Париж са били взети заложници. Според информациите, заложниците са около 100 на брой. Един от заложниците, който успял да избяга, разказва за тежко кръвопролитие в залата. Похитителите стреляли безразборно в публиката, твърди очевидецът. Френски журналист от "Либерасион" съобщава, че един от похитителите и носел взрив на тялото си.
Такава вълна от насилие във френската столица не е имало от десетилетия. След нападението срещу редакцията на "Шарли Ебдо" през януари в страната се взимат повишени мерки за сигурност. Оттогава до момента бяха предотвратени редица терористични атаки. Френското правителство реши да възобнови граничния контрол преди Конференцията за климата с участието на многобройни политически лидери от цял свят, която трябва да се проведе в Париж на 30-ти ноември.

Станете почитател на Класа