Медведев: "Невъзможно е да се повтори Студената война"

Сегашните отношения между Русия и няколко западни държави са наистина напрегнати и сложни, но е невъзможно в XXI век да се повтарят събития от края на Студената война, заяви руският премиер Дмитрий Медведев.

"Международната ситуацията в момента не е най-лесната, но кога е било лесно? Отношенията на страната ни с няколко западни държави са далеч от идеалното, те минават през труден период. Някои дори говорят за втора студена война, но мисля, че този сценарий е невъзможен в XXI век", каза руският премиер.

Ръководителят на руското правителство обяснява, че повечето от настоящите лидери на държави, помнят смразяващите войни, които разтърсиха света през ХХ век и няма да позволят да се повторят тези трагични събития. Според политика, рисковете от глобалното геополитическо напрежение могат да бъдат обяснени с един цитат от Алберт Айнщайн: "Не знаем с какво оръжие ще се води третата световна война, но четвъртата ще се води с тояги и камъни." Медведев заяви, че геният на физиката подчертава, че човечеството не може да оцелее в глобална ядрена война и че "в този смисъл,неговото мнение е все още много актуално".

В интервюто Медведев също разглежда въпроса за руския самолет, който се разби в египетския полуостров Синай. "Съществува и възможността за терористична атака, разбира се, тя продължава да е вероятна причина за трагедията" каза той. Политикът допълни, че разследването на произшествието "е все още в ход".

Според министър-председателя решението да се забрани връзката по въздух между Русия и Египет, прието миналата седмица, е "сложно, но своевременно", с оглед на продължаващото разследване на причините за катастрофата. Въпреки това, той призна, че руската туристическа индустрия е засегната от мярката, тъй като Египет винаги е бил популярна дестинация сред руските граждани.

Станете почитател на Класа