Русия разработва военен транспортен самолет, който не се нуждае от писти

Бъдещият военен транспортен самолет - руският Ил-106, който се разработва в проектантското бюро на Илюшин, за да кацне може да използва всеки равен терен без писта.

"Това ще бъде много голям апарат, от 80 до 100 тона", каза генералният директор на компанията Сергей Велможкин, който го сравнява със съществуващия модел Ан-124 Руслан. Той подчерта, че способността му да каца далеч от фиксираните писти, е най-голямото предимство на бъдещия Илюшин Ил-106, който в момента съществува само на скици.

Той отбеляза, "през 2022 или 2023 ще може да говорим сериозно за този самолет".

Проектантското бюро в момента подменя вносните части, с руско-изработени компоненти, каза той. Тези компоненти трябва да бъдат "по-добро качество, отколкото чуждестранните аналози".

Около 60% от поръчките в портфолиото на компанията са за износ, а останалите 40% са поръчки от руското министерство на отбраната и други силови структури. Сред съществуващите модели, главният изпълнителен директор подчерта регионалния турбовитлов Илюшин Ил-114. В близко бъдеще в завода Сокол, находящ се в град Нижни Новгород, ежегодно ще се сглобяват 18 самолета от този модел.

Станете почитател на Класа