Изкривеното чувство за хумор може да е знак за началото на деменция

Изкривеният хумор може да бъде признак на ранна деменция, според едно скорошно проучване, на група психолози от University College Лондон.

Изследването, публикувано в списание " Journal of Alzheimer's Disease ", включва свидетелства от роднини и приятели на 48 пациенти с фронтотемпоралната деменция. Анкетираните са били помолени да си спомнят времето, когато техните близки са демонстрирали неадекватно настроение в последните 15 години. Почти всички участници в изследването заявили, че са забелязали промяна в чувството за хумор на болните в продължение на девет години преди проявата на деменция.

Проучването установило, че много пациенти в определен период от време започнали да се смеят по неподходящ начин, когато чуят в медиите трагична новина с голям брой смъртни случаи.

"Последните години са били белязани от появата на неадекватно чувство за хумори явна липса на вкус. Например, един мъж се засмял, когато съпругата му претърпяла тежки изгаряния", казва д-р Камила Кларк. Въпросната жена казала, че в началото съпругът й " се смеел на неща, които са били само малко смешно или просто несериозни. Но сега се смее през цялото време на неща, които не са особено смешни, а и той казва, че не знае защо се смее".

Станете почитател на Класа