Северна Корея с недостиг на съставките за зимнина

Севернокорейските домакинства са изправени пред зима без тяхнататрадиционната храна „кимчи", след една година, в която засушаванията и наводненията компрометираха зеленчуковата реколта. Източникът заяви, че севернокорейците са зависими от кимчи като основна храна през зимата, а вече е широко разпространен страхът от глад.

Пред началото на сезона, когато за да изкарат семействата зимата се приготвя ястието от ферментирало зеле, пазарните цени на репички и зеле ескалират. Дори съставки като люти чушки, чесън, лук и сол, използвани за овкусяване, са в недостиг, твърдят източници от вътрешността на страната.

Реколтата от колективните ферми се очаква да е намаляла наполовина заради ефектите от неблагоприятните метеорологични условия. Жителите се опасяват, че разпределенията по домакинства ще бъдат значително по-ниски от миналата година.

"На пазара Чхънджин, 1 кг зеле сега се продава за 3000 севернокорейски вона ($ 0.35), което е с 1000 вона повече от преди", каза източник. "Ако хората видят някой да минава с количка с репички и зеле, те го гонят и предлагат по-висока цена за закупуване на продукта, създавайки суматоха. А много домакинства вече се отказват от кимчи за тази година."

Централните органи са приоритизирали доставките за районите, опустошени от проливни дъждове. На фермерите е наредено да изпратят доставки за военните бази и засегнатите от наводненията райони.

Станете почитател на Класа