Нова фаза на истерия в САЩ:. "Русия и Китай предизвикват световния ред"

Въпреки че американската армия "не търси" нова Студена война, тя е решена да се противопостави на глобалните нововъзникващи сили като Русия и Китай, за да се защити "международният ред доминиран от САЩ", заяви министърът на отбраната, Аштън Картър.

Тази събота в президентската библиотека Роналд Рейгън, Картър направи това директно и откровено изявление, пълно с обвинения срещу Русия, която той обвини за предприемане на действия с "дрънкане на ядрени саби" и "нарушаване на суверенитета" на съюзниците на САЩ.

Военният министър постави Русия и Китай на един ред с Ислямска държава, включвайки ги в списъка на предизвикателствата за Съединените щати. "Терористичните елементи като ИД, разбира се, са напълно противоположни на нашите ценности. Но други предизвикателства са по-сложни и имайки предвид техния размер и капацитет, те са потенциално по-вредни", каза той.

"Изглежда, че някои играчи са решени да се премахнат тези принципи и да подкопаят международния ред, който помага принципите да се спазват. Разбира се, нито Русия, нито Китай могат да отменят този ред. Въпреки това, те го предизвикват", каза Картър.

Русия и Китай оспорват "Американското първенсто" и така наречения "световен ред", управляван от Вашингтон. В този контекст, Картър заяви, че техните "предизвикателни дейности" могат да се видят на всички възможни равнища, независимо дали в морето, във въздуха, в космоса, или в киберпространството.
В контекста на тази нова истерия на Пентагона, много ясна бе неотдавнашната реакция на Москва на новите американски планове за разполагане на ядрени бомби във въздушната база Бюхел в Германия - последният планиран ход от програмата за атомен обмен в НАТО: "Внедряването на новите ядрени оръжия в Германия ще прекъсне стратегическия баланс на силите в Европа и ще генерира напрежение", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Станете почитател на Класа