Каква е истинската причина Франция да изпраща най-големия си военен кораб в Сирия?

Франция изпраща в Сирия няколко кораби от флотата си, водени от най-важния, самолетоносачът с ядрен двигател Шарл де Гол. Каква цел преследва Париж в Близкия изток, борбата с ИД или да покаже своите геополитически амбиции?

Историческите интереси на Франция в Близкия изток са белязани от факта, че след края на Втората световна война, териториите, където сега са на Сирия и Ливан, са били под нейно командване и "там все още се чувства френското влияние, а в действителност, значителна част от елита на тези страни говори френски ", твърди експерт по региона.
Той подчертава, че Франция иска да покаже своя принос в борбата срещу Ислямска държава", след събитията от началото на годината - атаката на редакцията на Charlie Hebdo и растежа на екстремизма в страна." В допълнение, френските лидери искат да повишат популярността си "за сметка на международната си дейност. На национално ниво не могат да се похвалят с нищо, защото оценката на президента и на министър-председателя е много ниска, особено в случая на Франсоа Оланд" ,

В същото време вестникът цитира експерт от Асоциацията на военните политолози, че решението на Париж да включи в експедицията си самолетоносача Шарл де Гол е проява на стремеж да засили позициите си в борбата за геополитическо влияние. "Разбира се, французите също имат предвид, че Русия бомбардира ИД", след което припомня неотдавнашните изявления на адмирали от САЩ, които заявиха, че не са имали достатъчно военни кораби в района.

"В Близкия изток говорим, преди всичко, за геополитическата борба между Западна и не-Западна коалиции. Например, Русия не само консолидирана своята позиция, но подсилва материалната и техническа подкрепа за сирийското пристанище Тартус . Тези движения безпокоят Запада и той изпраща самолетоносачи, с надеждата че в бъдеще, това може да засили позицията на Франция и нейните съюзници.

Станете почитател на Класа