Археологията потрива ръце: Скрита камера в гробницата на Тутанкамон?

С помощта на инфрачервена термография, екип от учени от Университета на Кайро и френска организация са заключили, че част от северната стена на гробницата на Тутанкамон има различна температура от други части на стената. Според изследователите, това може да означава, че има скрита камера, може би гробницата на Нефертити, както твърди египтолог.

"Екипът беше много впечатлен и пълен с емоции, след прекараната нощ в гробницата," каза пред Discovery News Мехди Тайоби, основател на организацията проучване на гробницата на Тутанкамон.

Експериментът продължил 24 часа и за да се уверят, че площ от северната стена на гробницата е с различна температура от тази на другите й части, те ще проведат серия от нови експерименти.
Това ново откритие изглежда в подкрепа на хипотезата на проф Николас Рийвс, египтолог в Университета на Аризона, който твърди, че е открил гробница под линията на стените, което предполага, че може да има две врати, които водят до неизследвани камери. Той смята, че Тутанкамон, който починал на 19-годишна възраст, е могъл да бъде поставен във външна камера на това, което първоначално е било гроба на Нефертити, и който никога не е бил открита.

Станете почитател на Класа