Четири симптома на "поражението" на НАТО от Русия

НАТО смята, че "решимостта и сплотеността" на руската армия са на много високо ниво и че новият потенциал на Русия би могъл да попречи на дейността на съюза. Порталът Huffington Post споменава четири симптома, които показват, че "НАТО е загубил надпреварата във въоръжаването с Русия".

Първо, Руската федерация може да започне без предизвестие мащабни военни учения с участието на десетки хиляди войници, докато на НАТО отнема две години да се направят такива маневри, се казва в статията. Военни учения като Trident Juncture през 2015 г., които се проведоха на територията на Испания, Португалия и Италия, Русия организира редовно.

Второ, руската армия е разработила нови технически възможности, които са изненадали съюза, както призна командирът на съвместните сили на НАТО, Ханс-Лотар Домрезе. Командирът коментира руските ракети Калибр, изстреляни от руските кораби от Каспийско море срещу позициите на Ислямска държава в Сирия: "Тези ракети биха могли да застрашат Берлин, ако изстрелващите кораби плават в Средиземноморието", предупреждава той.

На трето място, интересите на 28-те страни от алианса се различават значително, продължава порталът. Докато някои изискват защита срещу тероризма, други настояват за укрепване на източната граница.

И накрая, НАТО признава, че в някои области вече не могат да се сравняват с Русия, заяви статията. Според Домрезе, Русия има потенциала да затвори на НАТО достъпа до съюзниците си в някои области.

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, е признал, че този въпрос вече е в дневния ред на Алианса. "Трябва да сме сигурни, че можем да преодолеем тези умения, за да можем да подсилваме, внедряваме и да разполагаме войски", каза генералният секретар, цитиран от AP.

Станете почитател на Класа