Руското военно присъствие изважда "уязвимости" на НАТО в Средиземно море

НАТО възнамерява да разработи нова "Средиземноморска стратегия" в отговор на нестабилността в Близкия изток и растежа на руското присъствие в Средиземно море, на юг от Босфора, съобщава Financial Times.

Висши военни от НАТО се опасяват, че НАТО "може би е изоставил средиземноморското си крило", пише Financial Times. Цитирайки длъжностни лица, вестникът отбелязва, че става дума за "уязвимост"разкрита след руската антитерористична операция в Сирия.

Според генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, НАТО ще разгледа проекта за нова "Средиземноморска стратегия" по време на срещата на външните министри на 1 и 2 декември. Столтенберг заяви, че южният фланг на НАТО е изправен пред "много заплахи", които изискват незабавни мерки.

Столтенберг е посочил, че новата стратегия ще се насочи към увеличения на наблюдението и разузнаването в Средиземно море, засилване на постоянното военно присъствие на НАТО в региона и изпращане на военни съветници в страните от Северна Африка и Близия изток.

"Свободата на навигация в Средиземноморието е от основно значение за НАТО. Като наблюдаваме разгръщането на усъвършенстваните руски възможности с далечен обсег, става все по-важно да актуализираме сдържането", заяви заместник-командирът на силите на НАТО в Европа, Ейдриан Брадшоу, съобщава вестникът. Според него, алиансът възнамерява да създаде на юг "твърда линия на ограничаване".

Станете почитател на Класа