Ново проучване разклати един от основните еволюционни принципи на Дарвин

Ново проучване предлага да се предефинира един от стълбовете на еволюционната теория на Дарвин – теорията на плодородието, която произтича от идеята, че природата предпочита жени, способни да произвеждат повече потомство.

Ново проучване, водено от Даниел Пинчейра-Доносо, от университета в Lincoln, казва, че теорията за избор на плодородието следва да бъде предефинирана, за да не се основава повече на идеята, че най-плодородните женски са по-успешни в еволюционен смисъл, се съобщава в изявление на университета.

Конкретно, тази теория постулирана през 1874 г., описва процеса на репродуктивен успех сред организмите, който се определя от броя на успешното им потомство, достигащо възраст за разплод. Междувременно проучването, публикувано от списание Biological Reviews показва, че твърде много рожби могат да доведат до сериозни последици за майките и за успеха на техните потомци, а също така, че мъжете също могат да повлияят на еволюционния успех на тяхното потомство.

Проучването сочи, че вместо да помогне за оцеляването, прекомерно високият брой потомство може да бъде изключително скъп и може да намали репродуктивния успех на живот на женските. Следва да се отбележи, че в много видове, майките са склонни да произвеждат по-малко потомство, но по-ефективно отглеждано, а в някои случаи, родителите могат да поемат водеща роля в отглеждането на поколение, развивайки "мъжка бременност".

Проучването заключава също така, че природата ще облагодетелства всички физически черти, които влияят на "оптималното" плодородие и при двата пола и наличието на храни и климатът също влияят на еволюцията на репродуктивните процеси, фактори които Дарвин, първоначално пренебрегва.

Станете почитател на Класа