Върховният съд на Мексико легализира използването на марихуана за лечебни цели

За първи път в историята си, Върховният съд на Мексико с четири гласа „за" и един „против" легализира отглеждането и употребата на марихуана за лечебни цели. За първи път Мексико позволява "любителска" употреба на канабис, включително отглеждане и лична консумация. Търговита и дистрибуция на дрогата все още е забранена, съобщава La Jornada.

Въпреки, че решението на съда позволява отглеждане и потребление само на четири души, които са представили иска си пред Върховния съд, решението създава прецедент за други мексиканци също да могат да се обърнат към съда.

Президентството на Мексико признава решението на Върховния съд, но подчертава, че то обхваща само четиримата, подали иска и че не е налице широка легализация на дрогата, информира юридическият съветник на правителството, Умберто Кастийехос, цитиран от Metro.
Мексико е вторият по големина производител на марихуана, след Мароко, според ООН. Като цяло броят на потребителите на канабис в страната се оценява на 5,7 милиона.

Единствената страна от Латинска Америка, която е легализирала марихуаната е Уругвай. Американските щати на Колорадо, Вашингтон, Аляска, Орегон и окръг Колумбия също така позволяват употребата на канабис за лечебни цели.

Станете почитател на Класа